مراتع کشور، تحت مراقبت فعال سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری
مدیر کل دفتر فنی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور از برنامه ریزی این دفتر برای حفظ، مدیریت و احیای مراتع، ذیل برنامه هفتم توسعه خبر داد.
به گزارش روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان مرکزی به نقل از مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی، ترحم بهزاد در گفت و گو با خبرنگار کشاورزی ایران -ایانا - با اشاره به شکنندگی اکوسیستم در ایران در حوزه منابع طبیعی به دلیل معضلاتی از جمله فرسایش خاک، رسوب، سیل خیزی، گرمایش، فرونشست زمین، گرد و غبار، بحران آب و غیره گفت: با تمام این احوال منابع طبیعی در کشور دارای ظرفیت های با ارزشی است.
وی گفت: یکی از رویکردهای ما با هدف مقابله با این مسائل در عرصه های مرتعی در سال ۱۴۰۳، مدیریت چرا و ساماندهی کوچ، و اجرایی شدن کامل فصول پنجگانه شیوه نامه بهرهبرداری از مراتع کشور و توجه بر اتمام ممیزی عرصه های مرتعی است.
** اتمام ممیزی عرصه های مرتعی تا پایان امسال
مدیر کل مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری با بیان این که از ۸۴/۸ میلیون هکتار عرصه های مرتعی کشور،۸۳ میلیون هکتار مورد ممیزی قرار گرفتهاند افزود: برنامه ما برای سال ۱۴۰۳ اتمام ممیزی ۱/۸ میلیون هکتار از اراضی باقی مانده است.
وی همچنین پیگیری دستورالعمل مدیریت چرا، کنترل پروانه چرا و سامانه کوچ، اجرایی کردن مصوبات کارگروه مدیریت چرا و ساماندهی کوچ بر اساس ظرفیتهای استانی مبدا و مقصد، به منظور مدیریت دام و کوچ عشایر در استانها و تعیین تکلیف مراتع بلا معارض را از برنامه های دیگر دفتر مدیریت مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری قلمداد کرد.
**اجرای طرح های مرتعداری چند منظوره
بهزاد با تاکید بر این که رویکرد دفتر مدیریت مراتع در سال ۱۴۰۳ و برنامه هفتم توسعه، تهیه طرحهای مرتع داری چند منظوره با مشارکت بهرهبرداران بر اساس آخرین راهنمای تهیه شده، و اجرای طرحهای مرتع داری است؛ ادامه داد: بیش از ۲ میلیون هکتار طرح مرتع داری چند منظوره یا تلفیقی با مدیریت این دفتر انجام شده است.
وی گفت: طرحهایی که دوره اجرا و یا مدت قرارداد آنها به اتمام رسیده است بازنگری، احاله و تعیین تکلیف می شوند. تقریباً از ۴۴ میلیون و ۷۰۰ هزار هکتار طرح تهیه شده از ۸۳ میلیون هکتار اراضی مرتعی، ۲۴ میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار احاله مدیریت شده اند. دغدغه ما این است که طرحهای مرتعداری تهیه متناسب با تمام عرصه های مرتعی کشور تدوین شده و سایر طرح های بلاتکلیف، ذیل برنامه هفتم احاله مدیریت شوند.
بهزاد ادامه داد: استفاده از خدمات سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی در تهیه طرح، نظارت بر طرحها و مستندسازی و نظارت دقیق بر حسن اجرای طرحهای مرتع داری در دستور کار قرار گرفته است.
**اصلاح و احیای مراتع
مدیر کل مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری بیان کرد: در عرصه های که امکان بهبود وضعیت مراتع با شیوه های مدیریتی وجود ندارد، عملیات احیا، اصلاح و توسعه، شامل عملیات بیولوژیک و بیومکانیک در دستور کار قرار دارد.
وی اضافه کرد: در برنامه هفتم یک میلیون و ۲۵۰ هزار هکتار عملیات بیومکانیک، و یک میلیون هکتار عملیات بیولوژیک دیده شده است که کپه کاری، بذرکاری و نهال کاری را شامل می شود.
بهزاد ادامه داد: ۲ میلیون و ۴۵۰ هزار هکتار برنامه حفاظت و قرق، و ۵۰ میلیون هکتار نیز اعمال مدیریت چرا در برنامه هفتم دیده شده، که در سال ۱۴۰۳ با توجه به تقسیم بندی و توزیع عملیات به استانها ابلاغ شده است.
وی افزود: در سال جاری ۸۰ هزار هکتار عملیات بیولوژیک، ۵۰ هزار هکتار عملیات بیومکانیک و ۴۰ هزار هکتار توسعه گیاهان دارویی ذیل برنامه هفتم در دستور کار است.
**حفظ ذخیره گاه های مرتعی
ترحم بهزاد شناسایی ذخیرهگاههای مرتعی برای حفاظت گونههای مرتعی نادر یا در معرض خطر با همکاری مراکز تحقیقاتی دانشگاهی را از برنامه های دفتر مدیریت مراتع برشمرد و گفت: با توجه به اینکه ۳۰۰ هزار هکتار توسعه گیاهان دارویی در برنامه هفتم دیده شده است، در سال جاری ۴۰ هزار هکتار تقسیم بندی و توزیع حجمی برای استانها انجام شد؛ و پیگیری اجرایی کردن سیاستها و ضوابط حفظ، احیا و توسعه بهرهبرداری و صادرات محصولات فرآوردههای مراتع، توسط رئیس سازمان به مراکز استانی ابلاغ شده است.
وی افزود: رعایت ماده مکرر و تبصره ذیل آن در رابطه با قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب سال ۱۴۰۰ و برخورد قانونی با متخلفینی که برداشت بیرویه محصولات مازاد و غیرقانونی از عرصههای مرتعی انجام میدهند و توسعه رویشگاههای گیاهان دارویی در قالب طرحهای مرتع داری چند منظوره با استفاده از روشهای نزدیک به طبیعت برای اصلاح و احیا و پرهیز از هرگونه تغییر کاربری در مراتع در دستور کار دفتر مدیریت مراتع سازمان منابع طبیعی و آبخیز داری است.
ارسال به دوست