سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور عنوان کرد؛
دستیابی به پایداری اکوسیستم از هدف های مهم طرح کاشت یک میلیارد درخت است

تاریخ انتشار : 1403/06/18 - ساعت انتشار: ١٠:١٤ - گروه خبری : اخبار استان

سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور مهمترین هدف طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت را دستیابی به پایداری در اکوسیستم دانست و نقطه قوت این طرح را نظارت و ارزیابی از سوی نمایندگان سازمان های مردم نهاد برشمرد.

به گزارش مرکز اطلاع رسانی سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور، حسن وحید صبح امروز – یکشنبه - هجدهم شهریور در هشتادو پنجمین جلسه طرح مردمی کاشت بک میلیارد درخت خاطر نشان کرد: سال گذشته در چارچوب این طرح اقدامات خوبی در زمینه تولید و کاشت نهال انجام شده است اما استان ها باید در زمینه مراقبت و نگهداری نهال های کاشته شده گزارش دهند که کجای این فرآیند قرار داریم .

** مراقبت از نهال های کاشته شده مهمترین اولویت منابع طبیعی
مسئول اول منابع طبیعی کشور تاکید کرد: کاشت نهال در عرصه یک بخش از فعالیت های جنگل کاری است و اصل کار مراقبت و نگهداری نهال های کاشته شده است. همانگونه که ادارات کل منابع طبیعی در استان ها برای کاشت درخت پویش راه اندازی می کنند ، ضروری است برای آبیاری و مراقبت از این نهال ها نیز از سوی مجامع مختلف پویش راه اندازی شود.
وحید همچنین گفت: طرح یک میلیارد درخت یک طرح اجتماعی و فراگیر در کشور است و تفاهم نامه های زیادی برای اجرای این طرح با سازمان ها و وزارت خانه ها و صنایع منعقد شده و تعهداتی را برای این نهادها ایجاد کرده است و تشکلات مردم نهاد می توانند بر تعهدات ایجاد شده نظارت کرده و تذکرات لازم را بدهند. 
 

**  ضرورت آسیب شناسی طرح یک میلیارد درخت
وحید همچنین در این جلسه گفت: معمولا فصل درختکاری هرساله از اسفند ماه آغاز می شود اما با توجه به تنوع اقلیمی می توانیم فصل درختکاری را از زمستان به پاییز منتقل کنیم تا درختان کاشته شده از بارش های پاییزی استفاده نمایند
او در ادامه اعلام کرد: طرح کاشت یک میلیارد درخت علیرغم زحماتی که کشیده شده در فرآیند کار با مشکلات و چالش هایی مواجه هست که نیازمند آسیب شناسی است.
وی از کارشناسان فنی و نمایندگان تشکلات مردم نهاد در استان ها درخواست کرد نقاط ضعف و قوت این طرح را شناسایی کرده تا سمت و سوی این طرح به سمت اصلاح پیش رود.
وحید یادآوری کرد: توسعه در کشور امری اجتناب ناپذیر است و منابع طبیعی با طرح های توسعه ای کشور مخالف نیست اما برای اجرای این طرح ها باید توجیهات زیست محیطی وجود داشته باشد تا حداقل آسیب ها به منابع طبیعی وارد شود.

** روابط عمومی روشنگری کند!
وی ادامه داد: گاهی ویدئوهایی در کانال ها و فضای مجازی تحت عنوان قطع درختان جنگلی و یا غارت جنگل منتشر می شود که به جنگل ها مربوط نیست بلکه درختانی است که مردم در باغات خود کاشته اند و این درختان تولیدی هستند و باید بعد از کاشت برای استفاده صنایع و کارخانجات به بهره برداری برسند. وظیفه روابط عمومی روشنگری است و باید در فضای رسانه ای به افکار عمومی اطلاع رسانی درست انجام شود.
سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه به بازدید خود از استان ایلام اشاره کرد و گفت: منابع طبیعی طی سال های گذشته جنگل کاری های خوبی در منطقه مهران انجام داده  است آن هم در آن شرایط سخت اقلیمی. کارشناسان فنی منابع طبیعی استان با تلفیقی از اقدامات مکانیکی، بیومکانیکی و بیولوژیک توانستند به احیای سرزمین  بپردازند و امروز شاهد جنگل کاری های وسیعی در منطقه مهران و دهلران در استان ایلام هستیم و این جای قدردانی دارد.

**مغایرت آمارها برطرف شود
سرپرست سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور در ادامه بر ارائه آمار های درست و مستدل  تاکید کرد و افزود: آمار های ارائه شده به مردم و افکار عمومی نباید با هم مغایرت داشته باشد و سازمان منابع طبیعی نیازمند ارائه آمار و اطلاعات نادرست نیست.
وحید همچنین به حریق جنگل های زاگرسی اشاره کرد و یاد آور شد: چند شبانه روز شاهد آتش سوزی های متوالی در 4، 5 استان زاگرسی هستیم و کارکنان منابع طبیعی استان هم تلاش های خستگی ناپذیری را برای اطفای حریق انجام می دهند اما باید بررسی و گزارش شود که منشاء این اتش سوزی های تکراری آن هم در چند استان زاگرسی کجاست و چه عواملی بیشترین تاثیر را در ایجاد حریق جنگل ها دارند.

** ایجاد بادشکن؛ حاشیه امنی برای اراضی کشاورزی
وحید درادامه بخش دیگری از سخنان خود را به فعالیت ها و اقدامات منابع طبیعی جنوب کرمان اختصاص داد و یاد آور شده با سفرهایی که به این منطقه از استان کرمان داشته شاهد اقدامات قابل توجهی از در زمینه بیابان زدایی بوده است.
او اضافه کرد: کانون های بحرانی قابل توجه ای در جنوب کرمان وجود دارد و منابع طبیعی توانست با ایجاد بادشکن های زنده و غیر زتنده حاشیه امنی برای اراضی کشاورزی مردم و تاسیسات  زیربنایی ایجاد کند.
وحید گفت: مجموعه برنامه ریزی ها در بخش بیابن زدایی باید علاوه بر جلوگیری از گسترش بیابان زایی می بایست منجر به کاهش سطح این کانون های بیابان زایی منجر شود.
وی تاکید کرد: مهمترین کار ما در مناطق بیابانی این است که کمربند ایجاد شود که بتواند حدافاصل مناطق بیابانی را با سایر بخش ها جدا کرده و از گسترش آن جلوگیری نماید..
وی افزود: خیلی از کانون های بحرانی بیابان زا در استان های بیابانی در اراضی کشاورزی رها شده قرار دارد که در این زمینه باید به سازمان جهاد کشاورزی اعلام تا اقدامات  اساسی از سوی آنان انجام شود.

** بیشترین اقبال در کردستان طرح زراعت چوب است
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در هشتادو پنجمین جلسه طرح مردمی کاشت بک میلیارد درخت گفت: در استان کردستان استقبال خوبی از سوی مردم  نسبت به طرح زراعت چوب وجود دارد و در راستای ایجاد فضای سبز و قانون هوای پاک سال گذشته دو میلیون و 456هزار نهال توسط منابع طبیعی، مردم و بخش خصوصی کاشته شده است.
بهزاد شریفی پور اعلام کرد: در سال گذشته 30 هزار دانش آموز در سطح استان در قالب پویش در کاشت نهال مشارکت داشتند و در موضوع مراقبت و نگهداری از نهال های کاشته شده بویژه در پارک 400 هکتاری صلوات آباد مشارکت مردم قابل توجه بود.
به گفته شریفی پور منابع طبیعی استان کردستان در سال جاری تولید بیش از 3 میلیون اصله نهال را در دستور کار خود قرار داده است.

** تمامی اقدامات منابع طبیعی استان مستند سازی شده است
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان نیز در جلسه طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت و اقدامات انجام شده در راستای  این طرح گفت: در سال گذشته  3میلیون و 183هزار نهال در قالب 20 گونه مختلف در جنوب کرمان تولید شد و اکنون در سامانه ساتک قابل دسترسی است.
رحیمی نیا افزود: در تولید این تعداد نهال علاوه بر منابع طبیعی خیرین و بخش خصوصی و مردم نقش اساسی داشتند.
وی بیان کرد: با توجه به شرایط اقلیمی و وجود اراضی بیابانی گسترده و کانون های بحرانی بیشترین فعالیت های منابع طبیعی معطوف به اقدامات بیابان زدایی است و بیشتر در قالب بادشکن انجام می شود.
رحیمی نیا اضافه کرد: در بخش احیا و غنی سازی جنگل ها  460 هکتار عملیات جنگل کاری و 900 هکتار بذرکاری انجام شده است
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری جنوب کرمان همچنین گفت:  استفاده از گونه های بومی و سازگار با شرایط منطقه برای ما بیسار مهم بوده و منابع طبیعی در جنگل کاری منطقه فاریاب، منوجان و کهنوج از گونه های بومی و سازگار با محیط استفاده کرده است.
وی از برپایی 255 پویش مردمی از زمان اجرایی طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت خبرداد و افزود: تمامی این فعالیت ها در قالب پیام های رادیویی، کنفرانس های خبری، بازدید های میدانی خبرنگاران، تهیه و ساخت تیزر، موشن گرافی و غیره توسط روابط عمومی به افکار عمومی اطلاع رسانی شده است.

** عدم وجود منابع مالی؛ بزرگترین چالش طرح کاشت یک میلیارد درخت
در ادامه هشتادو پنجمین جلسه طرح مردمی کاشت بک میلیارد درخت، محبی نماینده سازمان های مردم نهاد و ناظر طرح مردمی کاشت یک میلیارد درخت در استان ایلام در سخنانی به معرفی سیمای منابع طبیعی استان ایلام پرداخت و خاطر نشان کرد: این استان با دارا بودن طبیعیت زیبا و تنوع اقلیمی متفاوت می تواند چشم انداز بسیار خوبی را برای گردشگران و طبیعت دوستان فراهم نماید.
گزارشگر و ناظر افتخاری طرح کاشت یک میلیارد درخت در ایلام همچنین اعلام کرد: ایلام دارای 11 نهالستان است و 8 میلیون و 200 هزار اصله نهال تولید کرده که 2میلیون و 800 هزار اصله نهال در قالب طرح یک میلیارد درخت کاشته شده و بیش از یک میلیون اصله آن به استان های همجوار ارسال شده است.
محبی عدم وجود اعتبار و منابع مالی را بزرگترین چالش این طرح برشمرد و خاطر نشان کرد: این طرح عام المنفعه است و تمامی اقشار مختلف جامعه باید برای پایداری منابع طبیعی و محیط زیست مشارکت نمایند.
این نماینده سازمان های مردم نهاد سرانجام از برگزاری 143 پویش درختکاری در سال گذشته خبرداد و اعلام کرد: 102 تفاهم نامه با جوامع مختلف در باره این طرح منعقد شده است.
بر اساس این گزارش، هشتادو پنجمین جلسه طرح مردمی کاشت بک میلیارد درخت روز یکشنبه هجدهم شهریور با حضور مدیران ستادی و مدیران استانی( بصورت وبیناری) صبح امروز به مدت دو ساعت  در محل سازمان منابع طبیعی به کار خود پایان داد. 

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج