به مناسبت اول فروردین، روز جهانی جنگل

تاریخ انتشار : 1401/12/28 - ساعت انتشار: ١٣:٤٣ - گروه خبری : اخبار استان

ساغر داراب زند- مجمع عمومی سازمان ملل متحد روز بیست و یکم مارس (اول فروردین) را با هدف ارتقای سطح آگاهی های عمومی از نقش و جایگاه جنگل ها در تحقق توسعه پایدار و حفظ بستر حیاتی بنا به درخواست فائو در سال 2012 به عنوان روز جهانی جنگل اعلام نمود.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان منابع‌طبیعی و ابخیزداری کشور، فائو همه ساله به مناسبت بزرگداشت روز جهانی جنگل، کشورهای جهان را تشویق می نماید تا از طریق برگزاری کمپین های درختکاری و توسعه فضای سبز در سطوح  ملی و منطقه ای نسبت به جلب مشارکت عمومی در این فرایند اقدام نمایند.
مراسم روز جهانی جنگل در سال 2023 با عنوان "جنگل های سالم  برای مردم سالم" نامگذاری گردیده است. در همین راستا 6 پیام کلیدی فائو در ارتباط با این روز جهت آگاهی در ذیل آورده شده است:

1. جنگل‌ها منبع اساسی تامین غذا و تغذیه سالم محسوب می گردند.
تغذیه بالغ بر یک میلیارد نفر از مردم سراسر جهان به جمع‌آوری و مصرف مواد غذایی موجود در عرصه های منابع‌ طبیعی از قبیل گیاهان، میوه‌ها، مغزهای خوراکی، گوشت و حشرات وابسته می‌باشد. در بخش اعظمی از مناطق دورافتاده گرمسیری، تأمین ۶۰ تا ۸۰ درصد پروتئین روزانه از مصرف گوشت شکار تخمین زده شده است.

2. جنگل‌ها به مثابه داروخانه‌های طبیعی می باشند.
حدود پنجاه هزار گونه گیاهی، که بسیاری از آنها در جنگل‌ها رشد می‌نمایند، دارای ارزش دارویی هستند. جوامع محلی از داروهای بدست آمده از گونه های جنگلی برای درمان طیف وسیعی از بیماری‌ها استفاده می‌کنند. بسیاری از داروهای پزشکی نیز نظیر داروهای درمان سرطان از گل پریوش (Madagascar Periwinkle) و داروی درمان بیماری مالاریا- کنین گرفته شده از درخت گنه گنه (Cinchona tree) از مشتقات گونه‌های جنگلی هستند.

3. جنگل‌های سالم ما را در برابر بیماری‌ها ایمن می نمایند.
جنگل‌ها به طور سنتی به عنوان یک مانع طبیعی در انتقال و سرایت بیماری‌ها میان حیوانات و انسان‌ها بوده، اما با تداوم روند جنگل‌زدایی، خطر سرایت بیماری‌ها از حیوانات به انسان‌ها سیر صعودی به خود گرفته است. از سال 1960 میلادی، بیش از ۳۰ درصد از بیماری‌های گزارش شده، به تغییر کاربری اراضی جنگلی (که معضل جنگل زدایی را به همراه داشته) مریوط می‌باشند.

4. جنگل‌ها سلامت روانی و جسمانی ما را بهبود می بخشند.
گذراندن اوقات فراغت و حضور در جنگل‌ها منجر به بروز افزایش احساسات مثبت و کاهش میزان استرس، سطح فشار خون، افسردگی، خستگی مفرط، اضطراب و تنش شده و با بازگشت نیروی جوانی  منجر به بازسازی وضعیت فیزیولوژیکی و روانی فرد می‎گردد. درختان موجود در محیط های شهری نیز گاز‌های آلاینده ناشی از ترافیک و صنایع را جذب نموده، ذرات ریز از قبیل گرد و غبار، آلودگی و دود را تصفیه کرده و نقش تاثیرگذاری را در ایمن سازی جمعیت شهری در رویا‌رویی با  بیماری‌های تنفسی ایفاء می‌نمایند.

5. جنگل‌ها نقش محوری در مقابله با تغییرات اقلیمی به عنوان بزرگترین تهدید سلامت نوع بشر دارا می باشند.
جنگل‌های سالم در کنترل و کاهش میزان گرمایش زمین سهم به سزایی دارند. جنگل‌ها دارای ۶۶۲ میلیارد تن کربن بوده و بخش اعظمی از ذخائر کربن جهان در خاک و پوشش گیاهی نهفته است. این میراث ارزشمند نقش پیچیده‌ای در خنک کردن کره زمین بر عهده داشته و به عنوان مانعی مهم در برابر آسیب های جدی حوادث آب و هوایی شدید ناشی از تغییرات اقلیمی محسوب می‌گردند. در همین ارتباط، درختانی که به درستی و با توجه به اصول صحیح در اطراف ساختمان‌ها کاشته می‌شوند، هوا را خنک نموده، نیازهای تهویه‌ای را تا 30 درصد کاهش داده و نقش قابل توجهی در صرفه جویی مصرف انرژی ایفاء می‌نمایند.


6. جنگل‌ها در معرض تهدید بوده و به یاری ما نیاز دارند.
در فاصله سال‌های ۲۰۱۵ لغایت۲۰۲۰ میلادی، به طور میانگین سالانه ده میلیون هکتار از جنگل‌ها بر اثر معضل جنگل زدایی از بین رفته‌اند. در هرسال نیز حشرات جنگلی به ۳۵ میلیون هکتار از جنگل‌ها آسیب می‌رسانند. همچنین در سال ۲۰۱۵ میلادی، وقوع حریق در عرصه های منابع طبیعی تقریبا ۹۸ میلیون هکتار از جنگل‌های جهان را از بین برده‌ است. در همین راستا، با اجرای سیاست‌های سازگار با جنگل و افزایش میزان سرمایه‌گذاری در جنگل‌ها، می‌توانیم از سیاره زمین محافظت نموده و سلامت نوع بشر را تضمین نماییم.

نسخه چاپی

ارسال به دوست

 


خروج