مقاله / عزم راسخ جهانی جهت عبور از معضل خشکسالی
ساغر داراب زند / خشکسالی با فراوانیهای گوناگون همواره در مناطق جهان رخ داده و شدت و توالی آنها نیز در حال افزایش میباشد.
خشکسالی با فراوانیهای گوناگون همواره در مناطق جهان رخ داده و شدت و توالی آنها نیز در حال افزایش میباشد. طی دو دهه اخیر، این روند زندگی 1.4 میلیارد نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر خود قرار داده که این میزان از سال 2000 میلادی به بعد از نظر تعداد و زمان حدود 30 درصد افزایش یافته است. در همین راستا، قاره آفریقا شاهد بیشترین افزایش شدت و توالی خشکسالیها بوده و به تدریج تمام قارهها از آسیا-اقیانوسیه تا اروپا نیز تحت تاثیر این معضل قرار گرفتهاند.
بر اساس برآوردهای موجود، خشکسالی تا سال 2050 میلادی ممکن است بیش از سه چهارم از جمعیت جهان را تحت تاثیر خود قرار داده و قریب به 216 میلیون نفر را نیز مجبور به مهاجرت گرداند. و درصورتی که وضع به همین منوال پیش برود، آنگاه شاهد جهانی خواهیم بود عاری از آب شیرین و خاک غنی و حاصلخیز، که این خود به آرزوی میلیاردها نفر تبدیل خواهد گردید. این وضعیت احتمالاً سبب ایجاد ناآرامی، قحطی و زیانهای اقتصادی هنگفتی در این جهان متصلبههم شده، همه ما را تحت تاثیرخود قرار داده، و مانع دستیابی به اهداف توسعه پایدار از جمله هدف شماره 2 (جهانی عاری از گرسنگی) و هدف شماره 6 (آب سالم و بهداشتی) خواهد گردید.
با این وجود، راهحل هایی برای مقابله با این معضل و کاهش اثرات آن وجود دارد. خشکسالی، برخلاف بسیاری از مخاطرات طبیعی و انسانی دیگر، بخوبی قابلپیشبینی بوده و بهآرامی و بهصورت چرخهای اتفاق میافتد. این امر بدین معنی است که میتوان زودتر و پیش از وقوع آن از بحرانهای درپیش رو ممانعت نماییم. ...
جهت دریافت متن کامل مقاله اینجا را کلیک کنید
ارسال به دوست